25 Mart 2009 Çarşamba

ELMALI&KURU DUTLU TURTA.......

Zerrin'ciğimden öğrendiğimiz bir turta rarifi bu,sayesinde çok lezzetli turtalar yapıyoruz:))))))
Evde kuru dut vardı ve kimselere yediremediğim için ben de turtanın içine katıverdim.İyiki de katmışım elmaların içinde ballı ballı dutlar pek bir hoş oldu yani.Sonuçta yine ev ahalisine karşı ben kazandım he he heeeee.........Hem elimdeki malzemede ziyan olmamış oldu.Tarifin orjinaline buradan ulaşabilirsiniz.......

Malzemeler:
250 gr.tereyağ
1 adet yumurta
200 gr. toz şeker
3,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
4 adet elma(3 adet kullandım)
1 su bardağı kuru dut
ceviz,tarçın
Yapılışı:Yağ,yumurta,toz şekerin yarısı,un ve kabartma tozunu bir kaba alarak yoğuruyoruz.
Hamurdan bir parça kopartarak buzdolabına kaldırıyoruz.Kalan hamuru yağlanmış kalıba yayıyoruz.Elmaları rendeleyerek içine kalan toz şeker,kuru dut,tarçın ve cevizi ilave ederek karıştırıyoruz.İç malzememizi hamurun üzerine yayıyoruz.Dolaptan çıkarttığımız hamuru turtanın üzerine rendeleyerek veya kafes yaparak ilave ediyoruz.180 derece ısıtılmış fırında 33 dakika pişiriyoruz.Ilınan tartın üzerine pudra şekeri serpiyoruz.......

21 Mart 2009 Cumartesi

PROFİTEROL........

Kara kaplı defterimde çok uzun yıllar önce not aldığım bir tarif.Her yapışımda kötü bir sürprizle karşılaşmadan pofuduk pofuduk profiteroller elde ediyorum.Tarifi birde benden okuyun istedim:)))))))))

Malzemeler:
100 gr. margarin
125 gr. un
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı şeker
4 adet yumurta
vanilya
Krema için:
5 fincan toz şeker
3 fincan un
50 gr. margarin
1 kilo süt
Sos için:
100 gr.bitter çikolata
1 kuru krema
Yapılışı:Margarin,şeker ve su kaynatılır.İçine yavaş yavaş un ilave edilerek devamlı karıştırarak 5 dakika pişirilir.Soğumuş hamura vanilya ve yumurtalar teker teker yedirilerek ilave edilir.
Tatlı kaşığı veya küçük olmasını istiyorsanız çay kaşığı ile yağlı kağıt serili tepsiye aralıklarla hamur paylaştırılır.170-180 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
Krema malzemesi pişirilerek mikserle çırpılarak soğuması ve özleşmesi sağlanır.
Pişmiş ve soğumuş hamurlar bıçakla kesilerek içlerine krema doldurulur.
Bir kutu krema ısıtılarak içine çikolata ilave edilir ve karıştırarak erimesi sağlanır hazırlamış olduğumuz profiterollerin üzerlerine dökülerek afiyetle yenilir:))))))))))

3 Mart 2009 Salı

KIŞ SONUNDA YAĞAN KAR:))))))))














Geçen hafta izine çıktık bir iki gün evdeki yarım kalan işler halledildikten sonra yola çıkıldı,güzergah Çanakkale oğlumu özledim.Yola çıktığımız gün hava çok kötüydü ilk önceleri bayağı korktum,eşime geri dönelim gitmeyelim desemde söz dinletemedim.İyi ki dinlememiş dağ yolu o kadar güzeldi ki kendimi Uludağ'da hissettim.Uzun zamandan beri kar yağmadığı için özlemişim.Molalarda bol bol kartopu oynadım,Mukadder'ciğim hep sen geldin aklıma:))))))Bu güzel kareleri paylaşmak istedim.Dönüşte ise yaz gibi bir hava günlük güneşlik,tabiat mucizesi bu işte.....